

Psikolog, Pedagog ve Çocuk Sağlığı ile ilgili doktorlarımız bizimle tüm bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Yazılarınızı tüm Türkiye’ye tanıtmanın en kolay yolu Yuva Rehberim’dir. Paylaştığınız yazıların altında mutlaka kendi web sitenize yönlendirme yapılacaktır.
Yorum (2)
Bir Yorum Yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen ( * ) gerekli alanları doldurunuz.
Yorumu Gönder
merhabalar.benim 5 yaşında kızım var.2.5 yaşında anaokulu-kreşe verdim.kendim de eğitim fakültesi mezunu olduğum için onun eğitimiyle ta karnımdayken ilgilenmeye başladım.hamileyken ona klasik müzikler masallar dinlettim. doğduktan sonra da kitaplar en çok zaman verdiğimiz oyuncaklarımız oldu.9 aylıkken dokun hisset kitaplarıyla okuma serüvenimiz başladı….yaşına göre faaliyetlere başladık…ve oyunlar…bazen kendi oyuncaklarımızı kendimşiz yaptık.yaratıcılığını ve duygusal zekasını arttırıcı oyunlara ağırlık verdim…ve kızım yerinde asla duramıyor ,sürekli bişeyler yapmak istiyor.yaptığı işe aşırı konsantre olabiliyor…bazen gece 12 lere kadar faaliyet yaptığımız da oluyor..hayvanlarımız var.koyun,tavşan,köpek,kaplumbağa,balık….doğal ortamdayız zaten….kendi başına yalnız fazla vakit geçiremiyor…illa ya akranı ya da ebeveynleri faaliyetlerine dahil ediyor…oynayacak birini bulamasa ”ben sıkıldım diyor”…evde ve okulda kurallara uyuyor.çevresindekilerle uyumlu.alışverişte 1 tane kuralımız var bi de paramız yeterse kuralı.ve bunlara uyuyor.o yapay ruhsuz oyuncaklardan fazla almadım…merak ettiğim şu…acaba doyumsuz bir çocuk mu olacak.?erken mi başlattım okula?.ilerde sıkılır mı?..teşekkürler
Merhabalar Sibel Hanım,
Kızınız doyumsuz bir çocuk şuan için olabilir diyemeyiz. Çocuğun makul isteklerini belirli ölçüler ile yerine getirirseniz; doyumsuzluk yerine mutlu olmayı öğrenir. Çocuğunuzun her istediğini yapmanız tabikide doyumsuzluğa yol açacaktır. Kendi kalıp, karar ve kurallarınızla sınır koyabilirsiniz.
Çok faaliyet yapmak istiyorsa bunun için faaliyet zamanı belirleyebilirsiniz. Israrcı ise; bunun zamanı değil şimdi uyuma vakti. Yarın faaliyet zamanı yaparsın yada alışverişte geçerli olan kuralı faaliyet içince koyabilirsiniz. Hergüne 1 faaliyet gibi. Okulda olduğu gibi evdede yaptıklarınızı saatine göre planlayabilirsiniz.
Her istediğini anne-baba tarafından elde eden çocuk asla elindeki ile yetinmeyip herzaman daha fazlasını isteyecek ve bu zamanla alışkanlığa dönüşecektir. Elindekinin değerini bilemeyecek dahası herşeyin önüne sunulduğunu gören çocuk ileride herşeyi başkalarından bekleyecek, çaba sarfetmeyecektir. Yani çocuk kendi doyumsuz olmaz, anne ve baba tarafından bu duyguyu pekiştirip, yerleştirir. Bu iş sizin elinizde yani.
Çocuğunuzun okul yaşına gelince genelde 3 yaş altı kreş önerilmez ancak çalışan anneler için 2.5 yaş normaldir. Çocuğun oyun gruplarına katılması, yarım günlük oyun saatlerinde olması daha doğrudur. Çocuğunuzun tek çocuk olmasından dolayıda 2.5 yaşında kreşe başlayan çocuk sosyalleşmenin ilk adımını atmıştır. Zaten şuan 5 yaşında olan çocuğunuz okul öncesi eğitime ihtiyaç duyar ve sizde zaten gönderiyorsunuz. Her yaşta ve sınıfta öğrenecek, keşfedecek şeyleri ayrı olduğundan sıkılır demek yanlış olur.