
Opr. Dr. Cafer ABBASOĞLU
Doğum Yeri ve Yılı | Maku, 10.03.1958 |
Uzmanlık Alanı | Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi |
Yan Dal Uzmanlık Alanı | Damar Cerrahisi |
Mezun Olduğu Fakülte Yılı | Cerrahpaşa Tıp Fakültesi -1987 |
Uzmanlık Yeri ve Yılı | Cerrahpaşa Tıp Fakültesi -1993 |
Yandal Uzmanlık Yeri ve Yılı | Cerrahpaşa Tıp Fakültesi – 1994 |
Doktora/Doçentlik Yeri ve Yılı | Yrd. Dç. Kadir Has Üniversitesi -2001 |
Yabancı Diller | İngilizce, Almanca, Azerice, Farsça, Arapça |
Mesleki Ödüller | G.K.D. Klinik Araştırma Ödülü -1990Kalp Cerrahisi Kongresi Klinik Çalışma Ödülü-1995 |
1994 | Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Göğüs Kalp veDamar Cerrahisi uzmanlığıHareheld Hospital Midel Sex Londra’ da çalışmalarda bulundu. Bir yıl homograft ve transplantasyon ve koroner cerrahisinde çalıştı. |
1995 – 2001 | İstanbul Florence Nightingale Hastanesinde Prof.Dr. Bingür SÖNMEZ ile beraber Kalp ve Damer Cerrahisinde çalışmaları oldu. |
2001 – 2002 | Kolombia Üniversitesi Presbaritian Hastanesi Kalp Cerrahisi Dalı Newyork ABD |
2002- 2003 | Unıversıty of California ,San Diego (UCSD)Vein Instıtute of la Jolla |
2003 | İstanbul Türkiye Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisinde Damar cerrahisini kurdu. Özellikle bacaklardaki Venöz hastalıkların tedavi ve cerrahisinde başarılı ameliyatlar gerçekleştirdi. |
2009 | Okmeydanı Damar Merkezini kurdu. |
Hamilelik bacaklarımda nasıl bir etki yapacaktır?
Hamilelik döneminde bir çok değişiklik oluşuyor. Hormon sekresiyonuna sekonder toplar damarların duvarlarında gevşeme meydana geliyor, buda varis ve örümcek ağı damarlarının oluşmasına neden oluyor; ayrıca hamilelikte vucuttaki kan hacmindeki artış ve uterusun ana toplar damarlara oluşturduğu basıya bağlı bacaklardaki toplar damarlarda göllenme meydana geliyor ve bacaklarda şişkinlik ve rahatsızlık his ediliyor.
Hamile kalırsam bacaklarımda varis oluşacak mı?
Genetik yapı + kadınlık hormonları = varisler Eğer genetik yapınız varise müsaid ise, gebelik döneminde hormonların etkisi ile bacaklarınızda varis oluşabilir.yakalaşık gebelerin %40 ında varis problemleri vardır. Bacaklarımdaki şişkinlik neye bağlıdır? Hamile bayanlarda,özellikle son aylarda daha belirgin olmak üzere , bacaklarda şişkinlik ve dolgunluk oluyor .kan basıncı kontrol edilmelidir .eğer kan basıncı normal düzeyde ise şişkinliğin nedeni varisler olabilir.
Hamilelik sırasında varislerden korunmak ve ya varislerin ilerlemesini önlemek için ne yapmalıyız ?
Varislerden dolayı ayaklarda yorgunluk, ağırlık ve şişkinlik his ediliyor bu belirtileri azaltmak için yapmamız gerekenler : Varis corapları giymelisiniz: iki tür varis corabı var ( az basınclı ve orta basınclı) . orta basınclı olanlar hamile bayanlar tarafından daha az tolere ediliyor ve genelde az basınclı olanlar tercih ediliyor.hamileliğin 4-5 ayından itibaren varis corabların kullanılmasını öneriyoruz.
Hamile bayanlar için üretilen batın bölümü esnek olan coraplar tavsiye ediliyor. Spor yapmalısınız; yüzme, yürüyüş hamilelik döneminde en iyi sporlar arasında yer alıyorlar. Uzun sure ayakta durmamalısınız; dinlendiğiniz zaman ayaklarınızı vucudunuzdan daha yuksek seviyede tutmalısınız.
Hamilelik sırasında oluşan varisler ve örümcek ağları kalıcımıdır?
Hamilelik sırasında oluşan bir çok varis ve örümcek ağları hamilelikten hemen sonra kayb oluyor, ancak doğumdan iki ay sonra kalmış olan ( büyük veya küçük varisler ) kalıcıdır. Kalıcı varislerin tedavisi gerekmektdir.
Hamilelik sırasında tedavi öneriyormusunuz?
Hamilelik sırasında oluşan varisler doğumdan sonra, iki ay içerisinde geriliyor ancak tam iyileşme sağlanmiyor; bu yüzden bir çok hastaya hamilelik sırasında varis tedavisi önerilmemektedir. Tedavi olmayan varislerde hamilelik sırasında ve doğumdan 6 hafta sonrasına kadar toplar damarlarda tromboz komplikasyonu oluşabilir. Bu tromboze ve dalarmış, hasar görmüş damarlarda daha sonra akım sağlansa bile kapakcıklarda hasar oluşacaktir ve bu nedenle hasta doğumdan 6 ay 1 sene sonra artmış şikayetler ile bize başvuracaktır.
Gebelikde hangi varislerin tedaviye ihtiyacı var?
Hamilelik döneminde varis tedavisinin 3 ana nedeni: Hastayı rahatsız eden belirtileri en aza indirmek için örneğin bacaklarda kramplar, yorgunluk, şişkinlik, sıcaklık, ekzema, ulserasyon, Yüzeyel ve derin toplar damar tromboz (tıkanıklık) tehlikesini en aza indirmek için Hamilelikden önce hafif venöz yetersizliği olan ven duvarlarları gebelik döneminde daha fazla basınc altında olup bu damarlarda tedavi yapılmadığı takdirde kalıcı tahribat oluşabilir.
Varis hastalığını anlamak için normal bacaklardaki kan akımının fizyolojisini anlamamız gerekir. Kan toplar damarlar (venler) yoluyla bacaklardan kalbe doğru akar. Bacaklarımızda 3 çeşit toplar damar bulunmaktadır. Derin yerleşimli popliteal ve femoral venler çevrelerindeki kas pompası yardımıyla kan akımının 95 % sağlamaktadır.
Yüzeyel venler cilt altında yerleşmekte olup kan akımının 5% sağlar. Perforan venler derin ve yüzeyel toplar damar sistemini birleştirir. Yukarıda bahs edilen her 3 toplar damar sisteminde kan akımını yukarıya doğru sağlayan kapakcıklar bulunmaktadır . Kas pompası ise özellikle derin venöz sistemde etkili olup toplar damarlardaki kanın yukarıya doğru akmasını sağlar.
Varis hastalığı yüzeyel toplar damarların hastalığıdır. Mültiple faktorlerin etkisi altında yüzeyel toplar damarlar dilate olup elastisitelerini kayb ediyorlar. Venlerdeki kapakcıklar ise normal fonksiyonlarını kayb edip kan akımı sırasında tamamen kapanmıyorlar ve bunun sonucunda kan ters yönde kalbe doğru değil ayaklara doğru akar . Derin venöz sistemdeki dolgunluk perforan venler yoluyla yüzeyel venöz sistemi de etkiler ve yüzeyel venöz sistemde genişleme ve dolgunluk ortaya çıkar.
Varis hastalığı; toplar damar hastalığıdır.Bacaklarda ince kılcal şeklinde mor damar şeklinde veya kıvrım kıvrım makarnaya benzer şişkin bir şekilde görünen toplar damarların genişlemesine bağlı bir hastalıktır. Genellikle fazla ayakta duranlarda ,hareketsiz veya az hareket edenlerde alt baldır kasının kasılmamasına baglı daha fazla varis hastalıgı görülür.
Fazla kilolar , kısıtlayıcı giysiler mesela korseler , varis hastalığının oluşumunda bir etkendir.
Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür.Çünkü hanımların ciltleri ince olduğu için erkeklere göre damarlar fazla belirginleşir ve şikayet yapar.Hanımlarda daha fazla hormonal kaynaklıdır.
Irklara göre varis hastalığı farklılık göstermektedir.. Yeri gelmişken söyleyeyim Türkiye de %17-22 arasında varis hastalığı görülür ve illere göre değişmektedir.
Filibit denen yüzeysel toplar damarın iltihabı reaksıyonunda veya derin toplar damarın iltihaplanması hastalıklarında ve darlıklarından sonra da varis hastalığı oluşabilmektedir.
Varis hastalığı genetik bir hastalık olup aileden aileye geçebilir. Ancak bu ailemde var bende de olacak demek değilidir.Kişi ilk yaşlardan beri korunmasını bilir ve hastalıkla mücadele ederse varis hastalığı ile tanışmaz.
Uzun müddet güneş ve sıcak su banyoları yüzeysel toplar damarlarda sıcaklık enerjisine bağlı olarak genişleme yapacağı için o bölgeye fazla kan dolmasından dolayı fazla basınca maruz kalarak yüzeysel damar genişler ve varis hastalığı oluşur. Hamileliklete varis nasıl ortaya çıkar bebek,anne, nasıl korunmalı? Hamilelerde ve çok hamilelik geçirenlerde varis hastalığı daha çok görülür . Bunun nedeni hormonal değişimlerden dolayı bebeğin anne rahminde ana toplar damara basmasına bağlı olarak kanın aşağıdan yukarıya rahat bir şekilde boşalamaması sonucu bacaktaki damarlarda daha fazla birikerek basınç oluşturması yüzeydeki damar kapakçıklarını bozarak damarları genişlemiş hale gelmesini ve varislerin oluşmasını sağlar.
Yeri gelmişken söyleyeyim bu hastaların muhakkak bir kalp damar cerrahisi kliniğinde,hekim tarafından muayene edildikten sonra bacaklarındaki toplar damarların basıncını cihazlarla ölçtürerek özellikle hamilelere mahsus varis çorapları giymeleri önerilir.
Böylelikle hamileler bacaklarındaki kramplardan, şişmelerden, ağrılardan,yanmalardan ve varis hastalığının oluşturduğu çok şiddetli kan birikmesine bağlı bebeğe zararlarından korunmuş olurlar.
Bir anne adayında eğer varis varsa anne olmadan önce muhakkak tedavi olması gerekiyor. Çünkü hamilelikte bu genişlemiş damarlar daha da fazla genişleyecektir özellikle güneş banyosu yaptığı zaman veya fazla ayakta durdukları zaman genişlemiş damarların içinde kanın göllenip pıhtılaşması hayati tehlikelere yol açabilir ve bebeğe de önemli zarar verir.
Bir anne adayı eger daha önce filebit veya derin ventrom bozuğu pıhtılaşması geçirmiş ise hamile kalmadan önce bu hastalıklarıyla ilgili muhakkak tedavi olmalı ve önlem almalıdır. Çünkü hamilelik sırasında hormon seviyelerinin yüksek olması nedeniyle anne adaylarının tekrar bacaklarındaki derin damarlarda pıhtılaşma olarak hem anneye hem de bebeğe çok büyük zararlar vermesine sebep olabilir.
Bazen daha önceden damarlarda pıhtılaşma olmasa bile hamilelik sırasında hormonların yüksek seviyede olmasına baglı veya bebeğin anne rahminde sag , sol karın içindeki toplar damara basması sureti ile bacakta şişlik,gerginlik,şiddetli ağrı,kızarıklık ve anne adayında huzursuzluk başlar ve toplar damarda pıhtılaşmasına ait bir belirtidir . BU sorunun hayati önemi var muhakkak bir kalp damar cerrahisi kliniğinde tedavi olması gerekir.
Hamilelerde varis tedavisi ne zaman yapılır ? Doğumdan sonra mı yoksa hamilelik sırasında mı?
Hamilelerde varis oluşumu bebeğin anne rahminde ana toplar damara basmasıyla artmaktadır.ve hamileleik bittikten sonra ve dolayısı ile baskı kalktıktan sonra varis oluşumlarında %75 yakın gerileme mevcuttur ancak görüldüğü gibi %25 bir varis başlangıcıyla hamilelikten sonra varis hastalığıyla tanışmaktadırlar. hamilelik sırasında eğer varislerdeki problem şişkinlik,ağrı,kramp şikayetleri varsa medikal tedavi olarak giderilmektedir . bacaklardaki kızarıklık yüzeyel infiksiyon,filebit veya derinven-trombozu veya yüzeyel vent-ronbozları tedavisi hamilelik sırasında tedavi edilecek hastalıklardandır.
Hamilelikteki varisler tedavi edilmezse kalıcı olur mu ?
Evet hamilelik sırasında ve sonrasındaki varisler tedavi edilmezse kalıcı olur ve hatta hamilelikten sonraki ilk üç hafta hormon seviyeleri lohusa döneminde yüksek olmasına bağlı derin ve yüzeysel damarlarda pıhtılaşmaya yüksek derecede eğilimli olması için bu tip hastaların korunmaları ve tedbir almaları gerekiyor.
Hamilelerde varis oluşumunu önlemek için neler yapabilir?
Hamilelik sırasında varis oluşumunu engellemek için yürüyüşler,pasif jimnastik,yüzme,spor özellikle önerilir.
Hamilelere mahsus varis çorapları, basıncı doktor tarafından belirlenmek kaydıyla tavsiye edilir.
Ayrıca kalp damar hastalıkları, diyabet,yüksek tansiyon,böbrek hastalığı,sistemik hastalıklar var ise çok dikkatli olunmalıdır.
Dr. Abbasoglu son tedavı metodları hakkında neler soylersiniz ?
Bizim varis tedavilerinde 12 türlü tedavi seçeneğimiz vardır.
01. Medikal tedavi,
02. Basınç uygulama tedavileri,
03. Klasik sekleroterapy,
04. Foam ( köpüklü ) sekleroterapy,
05. Ultrason altında klasik veya foam sekleroterapy uygunlanması,
06. Endoskopik varis tedavisi özellikle diz altında varis yaralarında ki olan en başarılı tedavi sistemi,
07. Flebektomi,
08. Light lazer (yüzeyel lazer),
09. Endovenoz lazer uygulamaları,
10. Radyofrekansı yöntemi ile uygulamalar,
11. Küçük cerrahi seçenekler,
12. Büyük cerrahi seçenekler
Bizler genellikle bir hastada iki veya üç kombine tedavi uygulamaktayız.Her hastada tek tip ve tek basınçlı varis olmadığı için çoğu zaman kombine tedavi gerekmektedir.Mesela lazer, sekleroterapy ve flebektomi kombinasyonları uygulanmaktadır.
Daha fazla bilgi için www.varistedavileri.com adresinden bakabilirsiniz.
Varis estetik açıdan olduğu kadar insan sağlığı açısından da çok ciddi sıkıntılara yol açan, bazı damarların genişleyip şişerek fonksiyon dışı kalmasıyla ortaya çıkan toplumsal bir hastalıktır. Bacaklarda hiç de hoş olmayan görüntüler oluşmasına neden olan varisler sıklıkla bayanlarda görülmekte ve varis tedavisi için en uygun mevsim bahar ayları olarak değerlendirilmektedir.
Varis oluşumuna neden olan diğer etkenler:
– Kalıtım,
– Çevre, ırk ve cinsiyet ,
– Ağırlık ve boy ( şişmanlarda %20 gibi bir artış ),
– Meslek(kas hareketi olmaksızın uzun süre ayakta kalmayı gerektiren mesleklerde çalışan tezgahtar, garson, öğretmen , hemşire vb.),
– Vücudu sıkı sıkıya saran giysiler ( dar streç kıyafetler )
– Uzun süre hareketsiz ayakta kalmak veya oturmak,
– Uzun süren güneş banyosu yapmak çok sıcak su ile yıkanmak
– Ve tüm bunların yanı sıra hamilelik en önemli nedenlerdendir.
Varis oluşumunu engellemek ve korunmak için yapılması gerekenler :
– Uzun süre hareketsiz ayakta durmayın veya oturmayın,
– Ayakları özellikle yukarıda tutarak yatın;
– Düzenli egzersiz yapın, bol bol yürüyün böylece kas pompasını çalıştırmış olursunuz,
– Kilo almamaya özen gösterin,
– Elastik ( basınç uygulayan ) çorap giyin,
– Kasık ve bacaklarınızı sıkan dar,streç iç çamaşır ve giysiler giymeyin,
– Tuz miktarını azaltın,
– Uzun süren yolculuk konferans vb. ortamlarda 35-45 dakikada bir yürüyüş yapın,
– Bacak bacak üstüne atmayın,
– Sıcaktan uzak durun ve bacak egzersizleri yapın…
Ciddiye alınması gereken bir damar hastalığı olan varis erken ve başarı oranı %90lara varan tedavilerle kolayca yok edilebilmekte ve son zamanlarda en çok kullanılan yöntem olarak da skleroterapi diğer adıyla köpük tedavisi karşımıza çıkmaktadır.
Skleroterapi, sklerozan veya köpük denilen bazı büzüştürücü ilaçların damar içine verilerek, damarlarda büzüşme yapıp kapanmasını sağlayan bir yöntemdir. Köpük skleroterapiyi ultrason doppler altında uygulayarak ilacın veriliş yolları ve yoğunluğunu rahatça ayarlıyor ve hastalarda ilaç yoğunluğuna bağlı hiçbir iz kalmadan, hiçbir alerjik reaksiyon oluşmadan işlem tamamlanır.
İşlemden yaklaşık bir hafta sonra hasta kontrole çağrılarak hasta kontrol edilmektedir. Uygulamadan sonra hastanın bir süre için varis çorabı giymesi gerektiğinden hastanın rahatlığı açısından tedavinin özellikle yaz aylarına girmeden yapılması önerilmektedir.
Varis tedavisinde Skleroterapinin tercih edilme nedenleri :
– Tedavinin muayenehane ortamında ayakta tedavi şeklinde uygulanması,
– Acının yok denecek kadar az olması ve nadir olarak işlem esnasında oluşan yanmaların 1-2 saniye içinde kayboluyor olması,
– Hastaların tedavi sonrasında hemen günlük yaşantısına devam ederek işine veya ev hayatındaki normal işleyişine uzak kalmamış olması,
– Uygulanan seansların varislerin durumuna ve kılcal damarların dağılımına bağlı olarak değişim gösterip genellikle 20-30 dakika gibi kısa süren tek seans şeklinde sona ermesi,
– Yok edilen varislerin zaman içinde asla tekrarlamaması ( varis oluşumu meydana gelirse eğer bunlar yeni varislerdir,eğer hasta bilinçli olarak varisten korunma yollarını yerine getiriyorsa zaten bu tekrarlamalara da mahal vermez ),
– Tedavi sonrasında yan etkilerin yok denecek kadar az olması ve işlem yapılan bölgede oluşan hafif renk değişimlerinin de kısa sürede yok olması,
– Ayrıca bu yöntemin zannedildiği kadar maliyetli bir tedavi olmayışı da tercih edilme nedenleri arasında yer almaktadır.
Özellikle varis hastası bayanlar tedavi sonrası hem sağlık açısından ciddi bir rahatlama yaşamakta , hem de estetik açıdan kendilerine olan güvenlerine yeniden kavuşmaktalar. Hatta bazı bayan hastalar sağlıklarını bir kenara bırakıp sadece rahatça etek giyebilme arzusuyla bile skleroterapiye başvurmaktalar. İşte bu kadar zahmetsiz ve 20 dakika gibi kısa bir sürede tüm bayanların varis sorunundan kurtulmaları mümkün…
Sağlıklı bacak damarlarına sadece estetik açıdan değil, özellikle ilerleyen yaşlarda koroner bypass cerrahisi sırasında da ihtiyaç duyulmaktadır. Genç yaşlarda damar sağlığına önem vermiş, varisten korunmuş kalp hastalarının bacaklarındaki sağlıklı toplardamarlar kalp by passında kullanılmaktadır.
Böylece kısa ömürlü başka damarlara muhtaç olmadan kendi sağlıklı damarlarıyla yaşam kalitelerini arttırıp yaşamlarını sürdürebilme şansına sahip olmaktadırlar.
Merhabalar, sol göğsümle ilgili bir sıkıntım var. Sol kolumun altı ve kalbimin aşağısına doğru sürekli bir ağrı dolaşıyor. Akciğer tomografisi ve kardiyolojinin testlerinde bir problem çıkmadı. Ağrının sebebi renkli tomogrofide belli olur mu? Bu ağrı kas ağrısı ya da gastritle ilgili olabilir mi?